Pages

torsdag 10 november 2011

Bra tips

Hittade en bra artikel i Hippson Magazine 2/2010, och tänkte jag skulle citera lite från den, sagt utav Claes Lendrop. Handlar om att toppa språngkurvan och varför en häst får "flacka språng", hur vi ska jobba för att få den språngkurva och teknik vi vill på hästarna.

"Att hästen inte hoppar runt kan bero på många olika anledningar.
-Oftast har hästen en väldigt stor galopp och hoppar därför längdhopp över hindren. Men problemet finns även hos hästar med normal galopp, som hoppar utan att använda ryggen. Ytterligare en orsak till problemet kan vara ryttaren, som trycker av hästen att hoppa stort varje gång. Då börjar hästen efterhand att hoppa längre och längre, säger Claes Landrop.
Problemet blir extra stort hos hästar som har en kombination utav stor galopp, orutinerad ryttare och så vidare. Men att göra övningar för att korta upp hästens galopp, samla den och hoppa rundare, är något som igentligen alla hästarn, oavsett nivå, kan ha nytta av."


Baserat på denna artikel och på de hoppövningar som Claes tipsar om i den har vi nu byggt i ridhuset och hoppat våra pollar lite idag coh under gårdagen, även de som har tränat hos mig denna veckan har fått ta del utav dessa övningar.
Först var det bara galoppbommar, 4 st med 3 m mellan, och den hoppade vi tills hästen gjorde det avslappnat och helt utan tempoväxling eller höjd nacke.
Sedan gick vi vidare till att hoppa bom, 2.7 meter, grind med kryss i (för att centrera språnget samtidigt) sedan tre meter bom.
När detta gjordes avslappnat, runt och rytmiskt gick vi över till övning nr 3, räcke, tre meter bom, tre meter bom, tre meter räcke, tre meter bon, tre meter bom och avslutningsvis tre meter räcke.
Viktigt i sista övningen enligt artiklen var att aldrig hoppa på en högre höjd än hästen tävlar, samt att mellan hindret var det som skulle höjas i första hand.

So far so good:)

Over and out!

Inga kommentarer: