Pages

måndag 22 oktober 2012

Tips vid import utav häst

Vill börja med att skriva:
Super kul med sidan "Ridsportiblekinge", vill ge dem en stor eloge till sitt flitiga uppdaterande och sina bra inlägg, det är roligt att läsa och mkt välskrivet!

Titta gärna på den:
http://ridsportiblekinge.se/?p=395

Idag är det lugnt i stallet, Cara och Mprez har varit på klagstorps hästpraktik hos Björn Rahm och Sara Rahm för tandundersökning... fina flickan Cara hade två rejält hårt sittande vargtänder som nu alltså bör vara borta. Annars har vi idag mest anmält till tävlingar, skickat ut lite fakturor liksom betalt några... lite ont måsten.

Har även lagt ut lite annonser, på ny sida jag hittade (lr ja, fick tipsad om) mer internationell sida än "vanliga" hästnet. Men nya flickan som kom idag har fått åka ut på hästnet på annons, detta då det är en "färdig utbildad häst", dvs hon är redo att säljas till kund direkt och därmed kan kunden få en fin häst för en billig peng.

Oftast när jag tar hem hästar från Holland köper jag dem unga, alternativt outbildade så jag kan lägga lite jobb på dem och sedan sälja vidare och förhoppningsvis ha tjänat en krona eller två. MEN ibland händer det att jag tar hem en klar häst, en häst jag lika gärna hade kunnat sälja på video till ngn, genom att göra det och få den såld relativt snabbt behöver jag bara lägga på de vanliga 10% på priset och jag kan nå ut till den där kundkretsen som inte har råd men svensk häst. Ska du hamna runt 70 tsek på en svenskfödd häst så är det OFTAST ngt litet fel på den, (missförstå mig rätt, oftast, inte alltid) dvs att den har ngt litet på röntgen eller att den har ngn annan ovana som gör den billigare, eller helt enkelt att den inte har ngn vidare talang i hoppningen.
MEN i Holland finns det fler 120 cm hästar än vad det finns köpare, vilket ger det vanlig  
                                                   efterfrågan vs utbud 
och resulterar i ett billigare pris, för i detta fallet en mkt söt flicka, men fina resultat i 120 klasser under flera år samt fått PROK

-PROK innebär att ett sto har genomgått en veterinärbesiktning motsvarande den för en hingst som ska bli godkänd, där alla röntgenbilder är bra och inom normala gränser och stoet rekommenderas att användas i avel

Vill ni se annonsen så hittar ni den här:
 http://hastmarknad.hastnet.se/sok/annons.php?aid=664478&inriktning=1&typ=5

Sedan blir det självklart som så att efter ett par månader i Sverige, med lite fina resultat även här i 120 klasser så kan inte jag heller hålla detta låga pris, utan varje månad kostar mina hästar mig 5000 sek i boxplats och utgifter samt tid, men så söt som denna flickan är bör hon inte bli stående hos mig i några månader, skulle tro att första kunden som kommer blir kär;)

Många lägger ut annonser på Hästnet och liknande sider med avslutet "står i Holland, transport kan ordnas" och det är ungefär samma taktik, för att kunna hålla ner priserna får man ibland våga köpa snabbt.

Vågar jag köpa häst på video?
Ja, MEN dock skulle jag vilja rekommendera alla som köper på det sättet, över telefon och video att ALLTID på ngt sätt få en svensk kontakt med på fakturan, antingen som er referense eller att fakturan kommer från en svensk näringsidgare med F-skattsedel så att ni på så sätt har ngnstans att vända er om det skulle vara så att hästen inte alls var som på annonsen/filmen, eller att det kanske kom hem och vävde eller krubbiter (tro mig, det händer oftare än man tror!). Ett annat tips är att skriva ut annonsen och ha den kvar i en pärm, för oftast är även den som utannonserar hästen ansvarig vid en försäljning även om det inte kan bevisas att denne tjänade några pengar på affären.

Vad kostar transport av en häst från Holland?
Den kostar till Södra Sverige 500 euro, skickade en häst från Belgien till Knivsta förr ett par veckor sedan, den transporten gick på 850 euro. Dessa priser är om du har ett företag och transportföretaget kan dra VAT (typ moms) annars får du multiplicera med 1.19 på ovanstående summor.

Vad kostar en besiktning i Holland
en besiktning inklusive röntgen ligger på ca 400 euro, ngt högre om det sker på klinik och vid flera hästar kostar den ibland "bara" 370 euro, i dagens euro kurs är det ca 3200 sek. (samma som ovan gäller, priserna är om du har ett org nr)

Hur vet jag att det är rätt häst som de har besiktigat?
Det gäller här att lita på sin kontakt... samt veterinären som utfört besiktningen. "Mina" veterinärer skriver ALLTID ut hästens chip nr samt dess tecken och på så sätt är jag lugnt. Ibland skickar jag upp hästens röntgenbilder till en svensk veterinär INNAN köpet, och på dessa bilder finns där alltid namn och chipnr uppskrivit, de skickas direkt från veterinär i Holland i ett format som inte går att ändra.

Min häst kom hem och den är inte vaccinerad... då har den ju inte tävlat?
ähh... jo... Holland är inte Sverige, i detta landet följer vi lagar till punkt och prickar, detta görs inte ute i Europa lika flitigt. I Holland har Pay N Jump tävlingarna avancerat till en vanlig tävling, där man är tävlingsklädd, man rider om prispengar och man behöver inte betala in licenser (de har ett mkt mer avancerat, krångligt och dyrt licenssystem än oss) eller avgifter till förbundet, detta har oxå resulterat i att många unghästar håller sig på dessa tävlingar tills dess att det är dax och gå 135-140 klasser och som resultat är de ofta mkt dåligt och oregelbundet vaccinerade.

-kommer ni på fler frågor? Jag hjälper er gärna med det jag kan.

Kram kram

3 kommentarer:

emma fors sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Emma fors sa...

Min kommentar försvann visst! men avd är det för internationell hästnet sida du pratade om? Länka jättegärna!! :)

Pernilla sa...

Jättebra skrivet :)

Jag har köpt häst från Holland, det är precis som du skriver.. Man måste vara uppmärksam och gärna ha en svensk kontakt.

Kul att du har hittat en fin häst :)